Eden: Paradise Lost

TV

”Eden” är en brittisk realityserie som sändes sommaren 2016. Serien gick ut på att 23 deltagare skulle spendera ett helt år i en avlägsen del av de skotska högländerna. De valdes ut med tanke på användbara kunskaper och yrken som till exempel en läkare och en herde. Här skulle de tillsammans hjälpas åt att bygga upp ett självförsörjande paradisliknande samhälle långt ifrån det moderna och helt utan influenser från omvärlden.

Deltagarna fick ha med sig en ryggsäck med personliga tillhörigheter och av produktionen försågs de med enklare redskap, djur, frön och grönsaker. Det lilla samhället skulle bli självförsörjande med getmjölk, ägg, kött från djuren och grönsaker från grönsakslandet. Tanken med detta sociala experiment var att samhället skulle blomstra och att människorna skulle få varandra att växa. Deltagarna filmade själva sin resa. Det väntade resultatet uteblev och snart stod det klart att det hela gick åt skogen. Männen började förtrycka kvinnorna och en kultur där man använde sig av nedsättande byteshandel för egen vinning började ta form. De starkaste tog makten och började bestämma över såväl maten som de svagare.

Redan efter ett par avsnitt började tittarsiffrorna drastiskt att rasa och serien fick snart epitetet Paradise lost när det visade sig att deltagarna mobbade varandra, slogs och betedde sig illa. Produktionen hade inlett experimentet med frågan om människan skulle kunna ges möjligheten att börja om med tydliga anspelningar på det bibliska Eden. Detta visade sig nu bli aningen pinsamt när deltagarna missbrukade experimentet och lockade fram människans mörkaste sidor istället för att blomstra. Deltagarna fick heller inte veta att serien var på väg att läggas ned. Själva menar de att svälten, självförsörjningen och kampen för att överleva helt enkelt tog ut sin rätt.