Att överleva i skogen

TV

Tändare för att skapa eld

Om man ska överleva i skogen är det viktigt att man relativt snabbt, och innan mörkret faller, får upp en eld. Elden ger både värme och dessutom skrämmer den bort farliga djur. Det är alltid bra att packa med en eller två riktigt bra tändare. Dessa kan hjälpa till att starta en eld. Om bränslet har tagit slut i tändaren kan den trots allt hjälpa till att skapa en gnista för att tända på lite torr mossa eller liknande. Om man ska starta en eld gör man bäst i att börja med dött ris som ligger under täta granar. Detta tar eld mycket lätt och kan ofta användas för att få en bra grundlåga. Om man inte finner en gran kan man ofta torka näver i fickan och elda med detta. När man väl fått en liten låga lägger man på mindre pinnar och sedan bygger man upp elden i olika steg. För att undvika att elden sprider sig kan det vara bra att lägga stenar runt den.

Att laga mat och överleva dagen

Om man inte vill lida av hunger kan en bra idé vara att samla in en del mat. Tillgången på mat kan vara begränsad beroende på vilken årstid det är. Om man ska ut i skogen kan det alltid vara bra att ta med några paket med torrmat och denna kan man lätt tillaga med ett spritkök eller över öppen eld. Naturen är överlag alltid full av mat. Man kan till exempel laga nässelsoppa, äta olika svampar, harsyror, maskrosor samt plocka olika typer av bär. Det kan vara bra att ta med sig en bok för att läsa på en del om vilka växter med mera som man kan kan äta och inte. Om det är som så att nöden verkligen griper in och man måste ha mat kan man försöka fiska eller jaga vilt. Ofta kan det dock vara klokt att försöka överleva på växter med mera så länge det går. På coworking space stockholm kan man också finna en hel del tips.

Att hitta rätt i skogen med karta, kunskap och kompass

Om man vill hitta rätt i skogen är ett bra tips att leta efter myrstackar. De ligger allt som oftast åt söder. Allra bäst är det såklart om man har med sig en kompass men även om man inte har det finns det ett par sätt man kan hitta rätt på. Om man är ute på natten är polstjärnan ett säkert kort. Detta är den stjärna som lyser starkast på himlen och den ligger precis vid Karlavagnen. Denna stjärna har alltid varit riktad mot norr. Man kan finna söder genom att ställa sig under ett träd och titta uppåt. Om man ser den del där trädet växer som tätast har man funnit söder. Man kan också se på hur mossar och lavar växer. Dessa trivs ofta bäst i norrläge, detta eftersom de trivs i fukt och skugga.

nullpoint