Flykten till vildmarken

“Flykten till vildmarken” är en brittisk dokumentärserie kallad “Escape to the Wild” som började sändas 2015 med programledaren Kevin McCloud i spetsen. Serien följer ett antal brittiska familjer som alla har tröttnat på sina bekväma och moderna liv. Alla har de brutit sig loss från ekorrhjulet med aldrig sinande konsumtionshets och stress. Gemensamt för dessa familjer är att de har sålt allt de äger och har för att ge sig av till avlägsna natursköna platser och leva ett både enklare och annorlunda liv.

Denna realityserie går ut på att Kevin McCloud reser jorden runt för att besöka dessa familjer och besvara fundamentalt existentiella frågor kring hur vi människor väljer att leva våra liv och varför. Vilken betydelse har rikedom för människan och hur vet man vad som gör en lycklig? Har familjerna blivit lyckligare av att leva i närhet med naturen och att välja en annorlunda livsstil? Hur klarar familjerna omställningen från att köpa allt till att i vissa fall bli helt självförsörjande?

I ett av avsnitten får tittaren stifta bekantskap med familjen Atkinson från London som plötsligt en dag beslöt sig för att köpa 28 hektar djungel i Belize. När McCloud kommer på besök har trebarnsfamiljen byggt egna bambuhyddor med solpaneler. De är dessutom helt självförsörjande och odlar kakaoträd, sötpotatis och rotfrukter. Dricksvattnet består av filtrerat regnvatten. Familjen är väl medveten om vilka faror det finns när man lever i djungeln bland vilda djur men de hävdar bestämt att de är mycket lyckligare här än i storstadsdjungeln.

I det roligaste avsnittet för oss svenskar besöker Kevin ett par som lämnade engelska Wales för natursköna Sverige. Richard Rees och hans fru Claire lever i en stuga utan el och vatten alldeles vid fjällets fot i de jämtländska skogarna. Paret lämnade ekonomisk trygghet, ett vackert hus och den moderna världen bakom sig när stressen fick dem att ifrågasätta hur de egentligen levde sina liv. Programledaren får följa med paret på tur med hundspannet som för de till såväl pimpelfiske som jaktmarker. I sin timmerstuga lever de av det mark och skog kan ge. Avsnittet väcker frågor kring huruvida pengar är synonymt med lycka eller om den verkliga rikedomen faktiskt ligger i ett liv nära naturen. Detta livsval är dock inte liktydigt med att ligga på sofflocket då det kräver en hel del tid, ork och tålamod att samla in bär och svamp efter säsong samt att sätta mat på bordet.

azonbooster