Hur klarar man sig på en lägre inkomst?

Ibland blir livet inte som man tänkt sig och saker kan hända som förändrar allt på ett ögonblick. Om företaget där man arbetar går i konkurs och man blir uppsagd eller om man skadar sig allvarligt på arbetet och inte längre kan utföra viktiga arbetsuppgifter står man utan den inkomst man vant sig vid. Detta får naturligtvis stora konsekvenser för både ekonomi och livskvalitet. Genom att utsätta sin ekonomi för en brandövning kan man faktiskt skaffa sig ett användbart övertag om olyckan skulle vara framme.

Ekonomisk brandövning

Det hela handlar om att se över sin ekonomi med vakna ögon och faktiskt ta reda på exakt vilka utgifter man har istället för vad man tror att det kostar. De flesta människor underskattar i själva verket sina utgifter. En god idé är även att upprätta en budget i detta läge för att kunna lägga undan eventuellt ekonomiskt överskott och spara till den där regniga dagen när arbetslösheten knackar på dörren. Det är alltid en fördel att skaffa sig en buffert med tanke på hur magert det är att tvingas leva på arbetslöshetskassa och en betydligt lägre inkomst än man är van vid.

Krigskassa i skafferiet

Det viktigaste när man måste klara sig på en lägre inkomst är att lära sig att få varje tillgänglig krona att räcka dubbelt så långt och det finns en hel del man kan göra för att leva mer på mindre. Se till att planera dina matinköp och skriv en inköpslista för att effektivt stoppa såväl pengasvinn som matsvinn. Det är alldeles för lätt att onödiga saker hamnar i kundvagnen när man handlar, men med en matlista kan man återta kontrollen. Det blir dessutom lättare att klara sig på mindre om alla hjälps åt, lite co working space är aldrig fel. Man har dessutom mer tid över till matlagning från grunden som arbetslös och man kan spara en hel del pengar på att sluta handla snabbmat och helfabrikatslösningar.

Lägg om lån, abonnemang och försäkringar

Kontakta banken för att se om de kan hjälpa till med exempelvis ett amorteringsfritt år eller kan tänka sig att tillfälligt sänka bolåneräntan. Det går att spara tusenlappar i månaden på att se över hushållets alla försäkringar. Med hjälp av olika jämförelsesajter kan man både hitta billigare hemförsäkring och bilförsäkring. Även elbolagets priser kan jämföras online för att hitta ett billigare alternativ. Det kan också vara en god idé att se över vilka mobilabonnemang som finns i hushållet samt skära ner på kanalpaket.

Fritidsaktiviteter, nöjen och nya kläder är också saker som man effektivt kan skära ner på för att klara sig igenom en tuffare period med lägre inkomst än man normalt brukar ha. Erfarenheterna kan man sedan bära med sig och fortsätta spara pengar när inkomsterna förhoppningsvis återgår till det normala.

azonbooster