Psykologiska påfrestningar i Alone

TV

2015 drog den amerikanska realityserien “Alone” igång. Det nya i konceptet med överlevnad i vildmarken spetsades till med ingrediensen ensamhet. De tio deltagarnas uppgift var att överleva så länge som möjligt på egen hand. Med sig hade de endast vad som rymdes i en ryggsäck och vetskapen om att tävlingen kunde pågå i upp till ett år.

Här testades viljan till det yttersta och överlevnadskunskaperna till max i Vancouver Islands vildmark där deltagarna var tvungna att bygga skydd för väder och vind, jaga för att äta samt skydda sig mot vilda djur. Var och en var dessutom tvungna att själva dokumentera sina upplevelser. Experimentet handlade med andra ord inte bara om överlevnad utan också om extrem isolering med psykologiska konsekvenser. Den som stannade längst i vildmarken vann 500.000 dollar.

Konceptet ledde till uppföljare i både Danmark och Norge. 2017 filmades den danska versionen Alene i vildmarken som filmades i norra Norge. I denna version finns dock inga prispengar utan deltagarna deltar i serien för utmaningen och upplevelsens skull. Viljan att ta reda på hur mycket man egentligen klarar är stor och de flesta ser det som ett personligt experiment.

nullpoint