Självhushållning på Djupadal

TV

Bland de grönskande kullarna och åkrarna i Skånes vackra Österlen håller paret Mandelmann till på gården Djupadal i Simrishamn. Paret Gustav och Marie Mandelmann och deras barn har byggt upp och driver den kravmärkta verksamheten på gården under namnet “Mandelmanns trädgårdar”.

Familjen Mandelmann har blivit kända för hela svenska folket genom programserien “Mandelmanns gård” på TV4. Här får man följa det dagliga arbetet på gården med djuren, sådden och skörden. Gården består av självförsörjande jord- och skogsbruk med trädgård, trädgårdskök och gårdsbutik i vilken det under sommarmånaderna säljs egentillverkad korv, ost och marmelad.

Livet på gården är till största del säsongsbetonat och tittaren får många goda tips på självhushållandets ädla konster. Under inspelningen av den första säsongen författade paret även en egen bok kallad “Självhushållning på Djupadal” (2013) i vilken läsaren kan fördjupa sig i de olika årstidernas sysslor och förberedelser. 2016 kom “Mandelmanns köksbok” som är till bredden full av recept på det som gårdens odlingar kan ge.

Förutom att odla tomater i ett gigantiskt växthus har paret en imponerande äppelodling som de bland annat använder till att framställa sin egen cider och vinäger. På gården Djupadal finner man bland annat fjällkor, linderödssvin, höns, ankor, bin, kaniner och får som alla bidrar till den självhushållande ekonomin. Fårens ull används som marktäckande värme i köksträdgården och övriga rester hamnar antingen i grishinken eller på komposten. Tittaren får vara med vid både lamningar och kalvningar där livet både börjar och slutar.

Paret Mandelmann har blivit väldigt populära på grund av sin genuina värme och sin omåttliga positivitet vilket ledde till att de fick vara julvärdar i TV4 2017. Gustav Mandelmann vann dessutom kategorin “årets TV-personlighet” på Kristallen galan 2017.

nullpoint