Hundra procent bonde

Den danske bonden Frank Ladegaard Erichsen lever som självförsörjande bonde tillsammans med sin familj på en gammal dansk gård. I det dagliga arbetet på gården används såväl gamla redskap som äldre metoder när det gäller både brukandet av jorden och byggnadsvård. Livet och arbetet tv-sänds i succén “Bonderøven” som på svenska översatts till “Hundra procent bonde”. Serien som sådan bjuder på både insikt i hur man gjorde förr och en god portion hårt arbete. Frank Erichsen lever som han lär och visar att det går att försörja sig med en bit mark, lite djur och mycket vilja.

Programmen om livet på Kastanjegården har visats över hela norden och numera reser Frank runt i världen och lär sig bortglömda färdigheter samtidigt som han både föreläser och lär ut hur man lever av det jorden ger. Frank är nämligen bara till hälften bonde, till den andra hälften är han en lysande tv-personlighet med en enastående förmåga att fånga människors intresse.

Det finns inte mycket som Frank och hans fru Theresa inte klarar av att göra själva på gården som nästan har allt. Frank har bland annat en egen smedja, en välutrustad verkstad, rökeri, bryggeri, växthus, fruktträd, köksträdgård, en egen å, häst, mjölkko, grisar, höns, ankor och en uppsjö av både odlingar och idéer. När han beslutar sig för att bygga ett nytt boningshus blir det naturligtvis ett gammalt korsvirkeshus där inte en enda spik används vid byggandet. Istället satsas det på gamla tekniker och Frank använder husgudar som författaren och självhushållaren John Seymor när han gör eget tegel till huset.

Programmen visar också en hel del finurliga tips och idéer på vad man kan odla men också vad man kan göra med det. Bonden Frank gör egen ost, filmjölk och yoghurt av mjölken från korna och det blir en hel del sallader och annat matnyttigt från trädgårdslandet. Det ympas från höger till vänster och sås och sätts överallt. Frank Erichsen har också en uttalad förkärlek för gamla växter och utsäde från förr och deltar friskt i bevarandet av äldre kulturväxter. Han reser land och rike runt i jakt på unika och nära nog utrotade fröer för att ge dem en ny chans och en ädel plats på sin gård.

Det är mycket som händer och sker i denna programserie och Frank Erichsen lär sig mura egna ugnar, lägga halmtak och renovera gamla jordbruksmaskiner. Inget går till spillo i detta självhushåll.

azonbooster