TV-serier om överlevnad och självhushållning

I dagens samhälle blir de flesta mer och mer intresserade av att odla till husbehov. Det finns mängder av TV-program som inspirerar till grönsaksodling i såväl villaträdgården som i hyresrättens balkonglåda. Det ligger helt rätt i tiden med gröna fingrar och resultaten visas upp med både stolthet och glädje på sociala medier. I en tid som promotar ekologiskt leverne såväl som ekonomiskt upplever fröhandlarna ett välkommet uppsving.

Det finns dock en liten klick människor som lever som de lär i ordets rätta bemärkelse och som tar självhushåll på fullaste allvar. Här samsas grönsaksodling med fruktodling och djurhållning på ett sätt som möjliggör nästintill heltäckande självförsörjning. Många eko-ekonomer som brinner för bland annat mat och miljöfrågor menar att odla egna grönsaker är ett sätt att ta makt över sin mathållning och att en självhushållande inställning är ett måste för miljön.

Det är dock lättare sagt än gjort att vara självhushållande. De flesta moderna människor av idag skulle med sina knapphändiga kunskaper överhuvudtaget inte överleva för bara hundra år sedan. Att odla sin egen mat är förknippat med både kunskap och beundran. Många inser dock inte hur mycket praktiskt arbete det ligger bakom självförsörjandets idé. Om man själv ska producera allt man äter tar det en hel del energi och tid i anspråk. Samhället är inte uppbyggt på det sättet längre att det ligger någon större lönsamhet i att vara självförsörjande, åtminstonde inte i liten skala. Detta till trots är det med största säkerhet den enda möjliga vägen när jordens resurser utarmas med stormsteg.

Sjävhushållandets ekonomi och själva konsten att överleva på egen hand av det jorden och omgivningen ger fascinerar människan så till den grad att det har skrivits otaliga böcker om hur man gör samt producerats en uppsjö av TV-program om såväl kunniga bönder som tävlingsdeltagare på öde öar världen över. En del av tjusningen med reality-TV och dokusåpor är att man kan identifiera sig med personer i dessa situationer utan att själv behöva delta samtidigt som många uppskattar känslan av att det man ser är “på riktigt”. Hur mycket av det som visas som är klippt, redigerat eller regisserat vet man inte så mycket om. Det viktiga för tittaren är känslan av autencitet.

Det moderna samhällets motsats är just självhushållning på landsbygden eller överlevnad mitt ute i skog och mark. Extrema överlevare väljer ibland att göra revolt mot samhället och en del av dessa kan man möta i olika TV program där de antingen lever off-grid i självvald isolering eller ger sig ut på TV-sända vildmarksprövningar. Det finns mycket att vinna i en självhushållande livsstil där man är utlämnad åt det som marken och gården ger. Samtidigt finns det också en stark fascination hos den moderna människan att tampas med elementen för att se om man överhuvudtaget klarar utmaningen.

azonbooster