Ultimate Survival Alaska

TV

Den populära realitytävlingen “Ultimate Survival Alaska” var ett amerikanskt äventyrsprogram som sändes under 3 säsonger. Tävlingen gick ut på att ett antal frivilliga deltagare helt enkelt släpptes av i Alaskas vildmark för att tävla mot varandra i extrem överlevnad. Tävlingen delades upp i etapper som bestod av olika utmaningar. Den största utmaningen av dem alla var varken de andra tävlingsdeltagarna eller svälten som man lätt skulle kunna tro, utan den opålitliga väderleken och de vilda djuren.

Serien sändes på the National Geographic Channel och den första säsongens tio avsnitt handlade om att de tävlande skulle ta sig till olika destinationer på tid. De skulle även överleva med så lite utrustning som möjligt. Under tävlingens gång fick de tävlande bland annat slåss mot sin egen rädsla och naturens oförutsägbara element.

Under de två sista säsongerna ändrade serien karaktär och fokuserade istället på fyra tävlingslag där de tävlande hade olika expertområden; militärerna, skogsmännen, bergsmännen och de uthålliga atleterna. Uppdraget gick ut på att avsluta varje tävlingsetapp snabbare än de andra tävlande lagen. Det nya upplägget gav tävlingen en extra spännande dimension och tittaren lockades att känna sympati med sitt favoritlag.

De olika lagen fick genomlida en överlevnadsutmaning kantad av skräckinjagande glaciärer, hisnande bergstoppar, extrema terränger och svåra utmaningar. Samtidigt skulle de klara sin överlevnad med minimala hjälpmedel och prestera under hård press. För dem alla hägrade målet att stå som vinnare och stolt kunna kalla sig Alaskas ultimate survivor. Tittaren fick på nära håll följa kampen, målmedvetenheten, rädslan, tvivlet och modet att fortsätta mot alla odds.

nullpoint