Ekonomi

När man googlar ordet ekonomi kommer det upp att det betyder handel och konsumtion av varor. Handel behövde nödvändigtvis inte göras med pengar förr i tiden. Då tänker ni kanske hur kan man handla utan pengar? Det är väl hela tanken med att ha pengar. För att man ska kunna handla med dem. I denna artikel kommer ni få veta vad jag menar med det påståendet.

Ekonomin på stenåldern

Som ni kanske märker kommer jag att samla ekonomin under olika perioder. Detta är för att det har sett olika ut genom tiderna och man får en klarare bild över utvecklingen. Under stenåldern bytte man saker med varandra. Om någon ville ha en skål gjord av lera fick denne personen den i utbyte mot exempelvis en egengjord kniv. Kanske kan man även ha bytt grödor som man odlat. mot något annat man har tillverkat själv. Handel fanns inte ännu vid denna tid utan skulle komma långt efter.

Ekonomin på bronsåldern

Nu hade både koppar och brons kommit vilket gjorde att man kunde göra fina saker i dessa metaller. Man kunde göra bland annat skålar och glas istället för att göra dem av lera. Man kunde även göra handtag till vapen och redskap vilket man tidigare inte hade kunnat göra. Dessa saker i metallerna koppar och brons fungerade som utbyteshandel mellan befolkningen på samma sätt som det gjorde på stenåldern.

Ekonomin på järnåldern

Nu hade istället järnet tillkommit som metall att skapa ännu finare saker av. Att byta saker med varandra levde kvar ett tag till innan handeln kom till. Det ska nämnas att man under dessa tre perioder inte hade upptäckt alternativa resvägar ännu. Sättet man reste på var genom att gå eller åka häst och vagn. Detta kunde man inte göra längre sträckor och inte heller utomlands.

Båtarna och handeln med utlandet kom inte förrän på vikingatiden. När det däremot började byggas båtar kunde man plötsligt resa runt i världen och åka på handelsresor och handla med utlandet. Man kunde då ta med sig det man hade skapat själv för att ha som betalmedel. Det var under vikingatiden som mynten och pengarna började uppkomma. Man behövde inte längre köpslå med varor som man skulle byta utan man kunde nu betala med silver och guldmynt.

Ekonomin idag

Vi har kvar mynt och sedlar än idag, även om vårt sätt att betala skiljer sig från äldre metoder. Idag sker allt digitalt och det gör även handel med pengar. Man kan föra över pengar online från banken till andra konton. Man kan till och med bli anklagad för skattefusk om man inte har betalat skatterna och håller inne med pengar. Du som kund kan använda dig av delgivning om du inte önskar att få din ekonomi information med posten. Genom dem kan du kolla din ekonomi och eventuella fakturor du har att betala.

azonbooster