Man vs. Wild

De flesta människor har hört talas om den brittiske överlevnadsexperten Bear Grylls. Han har medverkat i otaliga program på Discovery Channel där de allra flesta handlar om eller på olika sätt kretsar kring diverse överlevnadstekniker och hur man överlever såväl vildmarksmiljöer som katastrofer i storstadsdjungeln. För många är Bear Grylls dock synonym med serien Man vs. Wild där Grylls konkret visar hur man överlever på några av jordens allra mest ogästvänliga platser.

Grylls och ett kamerateam släpps helt enkelt av på någon avlägsen och svårtillgänglig plats där uppdraget dels går ut på att överleva i de olika miljöerna men också dels på att ta sig tillbaka till civilisationen igen. Under tiden demonstrerar och omsätter Grylls överlevnadsteori i praktiken genom att visa hur man skyddar sig mot vilda djur, bygger nattläger, hittar mat, jagar, gör upp eld, läser naturen samt finner vägen tillbaka. Serien började sändas 2006 och blev omåttligt populär trots att den fick viss kritik för att ha regisserat en del scenarion och fått dem att framstå som slumpmässiga. Om man bortser från dessa rykten kvarstår likväl det faktum att Bear Grylls verkligen är en äventyrare och extrem överlevare som i allra högsta grad lever som han lär. Han kan bland annat skryta med att ha tjänstgjort i de brittiska specialstyrkorna.

Grylls är dock inte ensam om att vara föremål för tv-sänd överlevnad. I den kanadensiska tv-serien “Survivorman” får man nämligen följa överlevnadsexperten Les Stroud och hans kamp för att överleva på olika platser runt om i världen. Det som gör denna serie både unik och sevärd är att Stroud inte använder sig av tv-team under sina strapatser och äventyr utan han filmar allt själv. Detta bidrar till en oöverträffad känsla av genuin verklighet. Tittaren får bland annat följa med på äventyr till regnskogen i Costa Rica, Klippiga bergen och Kalahari öknen.

Tittaren får följa med dessa båda experter till platser dit ingen normalt funtad människa själv någonsin skulle välja att åka. Med största säkerhet är detta en bidragande orsak till att program av den här karaktären är så populära. Det ligger en lockelse i att se andra klara av utmaningar i miljöer med livet som insats. Var och en förstår att vanliga människor inte utsätter sig för denna typ av prövningar men det betyder inte att fascinationen på något sätt minskar. Det är snarare tvärtom. I vilken genre som helst som berör ämnet reality-TV och överlevnad måste dock dessa båda giganter nämnas.

azonbooster