Flytta företaget utomlands och spara pengar

Är du och ditt företag trött på höga skatter? Ni är inte ensamma. Allt fler företagare jämför olika länder och omlokaliserar sin verksamhet för att få lägre skatt. Andra fördelar med att flytta sin verksamhet utomlands är att ni kan få tillgång till billigare arbetskraft, billigare hyra och billigare transporter. Men innan ni bestämmer er måste ni planera noggrant. Fatta inga förhastade beslut angående företagsflytten.

 

Mycket beror dock på hur företagets förutsättningar ser ut. Ett företag som befinner sig i IT-branschen och i huvudsak säljer digitala produkter och tjänster kan sannolikt befinna sig var som helst i världen. Samma gäller för ett bolag i finansbranschen som mest ägnar sig åt att investera kapital. Däremot lär inte ett småföretag med en fysisk butik och lokala kunder ha samma möjlighet att flytta. Dessutom tillkommer en rad olika problem. Hur ser det politiska läget ut? Hur blir det med språket?

 

Att tänka på inför flytten

Flytten kommer gå mycket smidigare om allt förbereds och planeras in i minsta detalj. Ju mer omfattande flytten är, desto mer går att vinna. För en flytt inom Bohuslän kan det räcka att anlita en riktigt professionell flyttfirma i Göteborg för att få den hjälp som behövs. Det är bara att följa deras checklista och råd för packningen, sedan kanske företagsflytten kan påbörjas under torsdag eftermiddag och den ordinarie verksamheten kan komma igång redan på måndag morgon. Allt beror givetvis på hur stort företaget är och hur mycket som ska flyttas, men tänk på att försöka utnyttja en helg för att uppnå kortast möjliga avbrott.

Bär flyttlasset utomlands finns fler saker att tänka på. Flyttpackningen blir ännu viktigare för att klara en lång transport. Det kan också finnas särskilda regler kring tullar. Återigen är en bra rekommendation att rådfråga en erfaren flyttfirma. De har den erfarenhet och kompetens som behövs för att förenkla en långväga flytt. Ytterligare en fördel är att de kan lösa många praktiska saker som hur flyttfordonen ska tillbaka till Sverige.

Hur mycket kan ett företag tjäna på att flytta utomlands?

Något alla företag kan titta på är företagsskatten. Vissa länder har mycket låg företagsskatt upp till fem procent, medan vissa andra länder ligger på över 20 procent. Enbart när det gäller företagsskatten finns det alltså potential att spara mycket pengar. När ni dessutom väger in övriga kostnader som sociala avgifter, skatt på utdelningar och momsavgifter, så kan besparingarna bli ännu större. Ett annat problem är att det kan vara svårt att få tag på kontorslokaler på vissa platser. Det driver upp hyrorna och gör att fler företag tjänar på att flytta utomlands.

Att välja mer extrema så kallade skatteparadis kan dock vara riskabelt. Länder har skatteavtal med varandra och det finns starka politiska påtryckningar för att försvåra skatteflykt för svenska företag. Generellt sett är det bäst att direkt säkerställa att företaget följer samtliga gällande skatteregler. Till exempel kan ni anlita en revisor i landet som ser till att hjälpa till med all dokumentation och all kontakt med de lokala myndigheterna. Den avgift som de tar ut är en god investering för att undvika eventuella framtida problem.

azonbooster