Intriger i Expedition Robinson

TV

Det finns nog ingen som inte har hört talas om den svenska programserien “Expedition Robinson”. Programidén var pinfärsk och skapade stora diskussionsvågor både före och efter premiären. Dokumentärskildringar och så kallade realityserier har alltid skapat debatt men då en av deltagarna i den första säsongen tog sitt eget liv en månad efter hemkomsten ifrågasattes konceptet starkt.

Tävlingen går ut på att deltagarna placeras på en öde ö där de dels måste överleva och dels tvingas tävla mot varandra i olika utmaningar. Namnet anspelar naturligtvis på romanen om Robinson Crusoe. Upplägget banar väg för skandaler, intriger och folkkära personligheter då livet på ön ifråga leder till lögner, svek och slutligen kändisskap. Det beryktade ö-rådet avgjorde i veckovisa utröstningar vem som fick åka hem.

Den första säsongen hade premiär 1997 på ön Tengah i Malaysia. Numera är denna ö ett populärt resmål för turister. Vinnaren detta året blev den folkkäre polisen Martin Melin som alltsedan dess mer eller mindre befunnit sig i skvallerpressen. Många minns också vildmarksmannen Kent Larsen som egentligen var den värdige vinnaren då han var den ende som faktiskt hade kunnat överleva ensam på ön. Serien kom dock alltmer att handla om fulspel och pakter istället för om verklig överlevnad.

nullpoint