Nödvändigheten av en buffert

Man kan själv tycka att man har ett väldigt bra och ordnat liv, inga större problem med att få pengarna att räcka. Men sedan kommer plötsligt chocken i form av en väldigt oförutsedd faktura eller att någonting dyrt går sönder hemma. Om man då står där utan att ha en buffert så kan det bli svårt att lösa den troligtvis akuta situationen.

Skaffa en buffert

Bufferten kan man se på som hushållets trygghetsnät. Den ska finnas där för att kunna stötta upp akuta och oförutsedda händelser inom ekonomin. Många tänker tyvärr inte på det innan det är för sent, andra kan tycka att det är svårt att lyckas spara ihop de pengar som krävs. Men det finns sätt att lyckas spara pengar på utan att det känns som att det har någon större inverkan på ekonomin. Att kombinera flera metoder ger bäst resultat, men det viktigaste är att ha disciplin nog att inte ta ifrån de pengar man lyckats spara ihop.

  • Gör en budget

Att göra en budget är väldigt enkelt och det ger även en väldigt tydlig bild över hur ens ekonomiska situation faktiskt ser ut. Börja med att kolla upp alla utgifter som finns, de med fast kostnad, rörlig kostnad, kvartalsbetalning, halvårsbetalning och helårsbetalning. Kolla sedan igenom kontoutdrag senaste året för att ta reda på en ungefärlig summa som läggs på mat, gör ett genomsnitt och avrunda till närmsta hundralapp. Nu har man alla de mest nödvändiga utgifterna, lägg ihop dessa och jämför med den genomsnittliga inkomsten från ett år tillbaka. Finns det pengar kvar är det bra, för då kan man avsätta en del till sparande. Men har man inte det kan man behöva se över vad man kan dra ned på. Men mer om det senare.

  • Avrunda uppåt

Ett enkelt knep som inte påverkar ekonomin nämnvärt är att avrunda uppåt när man handlar. Om man till exempel köper någonting för 187 kronor så kan man efteråt avrunda det uppåt till 200 och ta mellanskillnaden, 13 kronor, och skicka det direkt till sparkontot. Det känns inte som någon större skillnad men i slutet på månaden har man garanterat lyckats spara undan några hundralappar.

  • Dra ned på onödig konsumtion

Den onödiga konsumtionen är en stor bov i dramat. Man kan enkelt spara pengar här genom att se över sin budget, kanske behövs inte så hög hastighet på internet eller riktigt så många TV-kanaler? Om man i vanliga fall skulle äta ute på lunchen, ta en matlåda och lägg lunchpengarna på sparkontot istället. Samma sak på kvällen, istället för pizza kan man laga mat hemma och spara de pengarna.

azonbooster