Sätta upp en privatbudget

Med en privatbudget får du kontroll över dina kostnader och intäkter vilket gör det enklare för dig att se vilka utgifter som du kan dra ned på så att du har möjlighet att spara en del av lönen istället. Att spara pengar är tråkigt i början men när du ser att de sparade pengarna växer så kommer det att motivera dig att försöka hålla nere dina kostnader så att det blir än mer pengar över att spara.

När du vill spara pengar så kan det också underlätta om du har något mål med vad du ska göra för dina pengar. Det spelar ingen roll vad målet är, som exempelvis kan vara att köpa en bostadsrätt, använda för investeringar, resa eller bara lägga undan för att ha en buffert. Om du ska köpa en bostadsrätt så ska du välja en bostadsrättsförening som samarbetar med Nabo vilket är ett företag som hjälper till att administrera bostadsrättens förvaltning och ekonomi.

Du kan också välja att sätta upp ett sparmål, exempelvis 100 000 kronor, men då du använder dig av en privatbudget under en längre tid så kommer du att också att vänja dig vid dina nya ekonomiska förutsättningar. Det gör att det inte finns några skäl att sluta spara då du uppnår ett ekonomiskt mål och samtidigt har en dräglig levnadsstandard.

Att upprätta en privatbudget

När du ska upprätta en privatbudget så har du dels fasta kostnader och dels rörliga kostnader att ta hänsyn till. De fasta kostnaderna, som exempelvis hyra, el, Internet, försäkringar och abonnemang är kända kostnader som du betalar varje månad. De rörliga kostnaderna är exempelvis matinköp, resor, restaurangbesök, nöjen, kläder, hygienartiklar och frisörbesök. Det är från de rörliga kostnaderna som du kan dra ned mest på dina utgifter så därför är det bra att föra kassabok över vart dina pengar går. När det gäller fasta kostnader så är det främst elektricitet, försäkringar och abonnemang som är möjliga att omförhandla så att du får lägre kostnader.

Att storhandla en gång per månad är mycket mer ekonomiskt än att handla maten varje dag. Du kan köpa storpack och samtidigt få kontroll över vad du ska äta varje dag. Du har också möjlighet att kunna göra matlådor så att du slipper betala 70-100 kronor för en lunch varje dag, vilket på en månad är cirka 2 000 insparade kronor. Genom att du alltid har mat hemma så kan du också passa på att dra ned på restaurangbesöken/gatuköksbesöken/pizzerian vilket också blir många sköna hundralappar i månaden. Det går att hitta massa tips på Internet över vilka kostnader som är lättast att dra ned på.

När du har använt dig av en kassabok under en månad så kommer du se vilka inköp som känns onödiga men också att det finns en hel del pengar att spara in. Det är inte omöjligt att du kommer att kunna hitta kostnader att dra ned på som motsvarar flera tusen kronor i månaden, vilket snabbt innebär att du får en bra sparkassa inom några månader.

azonbooster